Jos digiosaamisessa on peukalo keskellä kämmentä, ei etäpäivätoiminta toimi
- Petra Schulze Steinen
- 8.4.
- 2 min käytetty lukemiseen
Valkeakosken Sanomat, 04.04.2025: Petra Schulze-Steinen
Pirha pyrkii siirtämään vastuuta palveluista kunnille ja kolmannelle sektorille – ilman, että kattavia neuvotteluita asiasta olisi käyty, kirjoittaa alue- ja kuntavaaliehdokas Petra Schulze Steinen.

Valkeakoskella on ikääntyneitä suhteessa työtä tekevään väestöön eniten koko Pirkanmaalla. Siitä huolimatta Pirha lopetti toisen ikäihmisten päiväkeskuksen Valkeakoskella.
Kun aikaisemmin päiväkeskuksen ryhmäkoko pyöri kymmenen molemmilla puolilla ja toiminta oli aktiivista – oli mahdollisuus käydä saunassa, uimahallilla ja kuntosalilla – nykyään ryhmässä on 4-5 kävijää – moni jää huonokuntoisena kotiin.
Päivätoimintaan pääsyn kriteereitä on tiukennettu. Pääsy myönnetään lähtökohtaisesti säännöllisen kotihoidon tai omaishoidon tuen asiakkaalle, palveluntarpeen kartoituksen jälkeen.
Minua huolettaa se, että taloudellisessa ahdingossaan Pirha nyt, erilaisin toimin, pyrkii siirtämään vastuuta palveluista kunnille ja kolmannelle sektorille – ilman, että kattavia neuvotteluita asiasta olisi käyty.
Sen sijaan, että vastuuta pallotellaan kuin kuumaa perunaa pois omista käsistä, tarvittaisiin hyvää henkeä ja yhteistyötä; tahtoa pitää asukkaista huolta.
Aluehallitus päättää aluevaalien jälkeen, 14.4 ikäihmisten päivätoiminnan jatkosta – lopetetaanko ja muutetaanko se etämuotoon, vai säilyykö kasvokkain tapahtuva toiminta.
Esitin maaliskuun lopulla ryhmässämme käydyn keskustelun jälkeen Pirhan aluevaltuutetuille, että allekirjoittaisimme hyvinvointialuelain 99§:n mukaisen pyynnön kutsua aluevaltuusto koolle päättämään siitä, että ikäihmisten päivätoimintaa ei muuteta etämuotoon eikä lopeteta, jos aluehallitus ei 14.4. kokouksessaan turvaa kasvokkain tapahtuvan päivätoiminnan säilymistä.
Yksikään aluevaltuutettu – Keskustan valtuutettujen lisäksi – ei pyyntöä allekirjoittanut. Syyksi todettiin allekirjoituksen olevan turhaa, sillä valtuuston tahtotila – säilyttää kasvokkain tapahtuva toiminta – tuli selväksi valtuuston seminaarissa 10.3.
Tahtotila tuli selväksi. Mutta myös se, että päivätoiminnan vuosikustannuksiksi on laskettu Pirkanmaalla noin 7,7 miljoonaa euroa. Aluehallitus joutuu kokouksessaan 14.4. ratkaisemaan, mistä nämä rahat otetaan, jos kasvokkainen päivätoiminta säilytetään. Joudutaan tekemään arvovalintoja, jotka Keskustan valtuutetut olisivat halunneet saattaa aluevaltuuston käsittelyyn. Päätös, joka 10.3. valtuuston seminaarissa vaikutti yksinkertaiselta ja yksimieliseltä, saattaakin muodostua vaikeaksi.
Paineet kasvokkain tapahtuvan päivätoiminnan säilyttämiseen ovat kovat. Mutta myönteiselläkään päätöksellä ei saada takaisin toimintaa, jollaista järjestettiin ennen päivätoimintaan pääsyn kriteerien tiukentamista. Siksi uskon, että yhteistyön merkitys Pirhan, Valkeakosken kaupungin, seurakukunnan ja järjestöjen välillä tulee jatkossa entisestään korostumaan.
Petra Schulze Steinen,
Keskustan aluevaltuustoryhmän puheenjohtaja,
Alue- ja kuntavaaliehdokas, ValkeakoskiY
Comments